Materialism economic

Acest articol abordează materialismul în sensul economic al cuvântului. Pentru informații privind sensurile filosofice și științifice, vezi materialism.

Materialismul este o atitudine personală care acordă importanță dobândirii și consumului de bunuri materiale. Termenul „materialist”, folosit pentru a descrie personalitatea unui individ sau a unei societăți, tinde să aibă o conotație negativă sau peiorativă. Denumit și lăcomie, termenul este deseori asociat cu un sistem de valori ce presupune ca statutul social să fie determinat de bunăstare (vezi și consumul ostentativ). În acest sistem de valori se încadrează și ideea că bunurile pot oferi fericirea. Ecologismul poate fi considerat o orientare concurentă materialismului.[1]

Materialismul poate fi văzut drept o formă pragmatică de interes propriu⁠(d) care se bazează pe o înțelegere temeinică a caracterului economiei orientate spre piață și societate. Cu toate acestea, studiile au constatat că materialismul este, de asemenea, asociat cu comportamentul autodistructiv și cu depresia.

  1. ^ Banerjee, Bobby; McKeage, Kim (). „How Green Is My Value: Exploring the Relationship Between Environmentalism and Materialism”. Advances in Consumer Research. 21: 147–152. Arhivat din original la . 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search